Salam

Friday, 25 November 2011

Kembali...

Berbulan-bulan pintu hatiku tertutup untuk menulis. Alhamdulillah blogku masih ada. Begitu banyak peristiwa yang berlalu...sejak dari anak ke duaku tamat latihan tudm, anak sulungku tamat pengajian ijazahnya, anak ke tigaku melanjutkan pelajaran ke politeknik, anak bongsuku menduduki peperiksaan UPSR dan ibuku diserang sakit jantung hingga lebih sebulan dimasukkan ke wad dan hingga kini belum sembuh sepenuhnya.

Banyak yang telah ku lalui... sesungguhnya setiap ujian dan cubaan itu ada hikmahnya !

Tuesday, 7 June 2011

NAK CUBA?

Resepi ni Kak Rose perolehi dari blog inahar.. terasa nak cuba sebab nampak pun dah sedap apatah lagi kalau dah makan..Mari kita cuba!


RESIPI BLUEBERRY CREAMCHEESE BUTTERCAKE

Bahan-Bahan

* 1 1/2 cawan gula halus
* 1 sudu teh esen vanilla
* 150gm buah blueberry (saya guna blueberry filling)
* 2 1/4 cawan tepung naik sendiri
* 250gm butter
* 250gm cream cheese
* 1/3 cawan susu segar
* 3 biji telur

Cara-Cara

1. Panaskan oven pada 160'c. Gris dan alas loyang. (kita guna loyang bulat 9")
2. Pukul butter, gula dan esen vanilla hingga ringan dan lembut.
3. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi. Masukkan cream cheese dan susu, pukul lagi. Masukkan tepung yg telah di ayak dan gaul sebati.
4. Masukkan sesenduk adunan ke dlm loyang yg di gris tadi dan ratakan.
5. Letakkan buah blueberry/ blueberry filling secara dot dot....sesudu sesudu.
6. Lapiskan adunan tadi sesenduk lagi dan ratakan. Buatlah sehingga habis.
7. Setelah siap, bakar selama 50 minit atau sehingga masak.

Saturday, 7 May 2011

SELAMAT HARI IBU

Tidak terkira
Tidak ternilai
Tidak tertimbang
Tidak terhitung dek jari
Begitulah besarnya kasih ibu
Kasihnya sepanjang zaman
Pengorbanannya...
Tidak diminta balasan.
SELAMAT HARI IBU UNTUK SEMUA YANG BERGELAR IBU DAN KHASNYA BUAT IBUKU SITI HAJAR BT ITAM YANG TELAH BERSUSAH PAYAH MEMBESARKAN KU.

PERKONGSIAN ILMU

DIPEROLEH DARI BLOG RESEPI NORAINI. TERIMA KASIH BANYAK-BANYAK.

MUFFIN YANG COMEL
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category: mufin dan kek cawan
Muffin atau kek-kek kecil memang menjadi kegemaran kanak-kanak dan juga orang dewasa. Nak membuatnya tidaklah susah sangat cuma kita kena tahu kaedah yang sesuai. Kalau kita rajin meninjau di bakeri-bakeri, kita boleh lihat ada pelbagai jenis mufin dengan pelbagai perisa .Identiti mufin ialah puncaknya yang tinggi dan membulat. Kadangkala ada yang sampai merekah. Sebenarnya terdapat dua jenis mufin iaitu 1.Bread-like muffin dan 2. Cake-like muffin. Kedua-dua jenis mufin ini mempunyai kaedah membancuh yang berbeza.

Ciri-ciri bread-like muffin
Mufin jenis ini mengandungi kurang gula dan kurang lemak.Ini menyebabkan tekstur dalaman mufin lebih kering dan kasar. Lemak yang digunakan adalah dalam bentuk cecair seperti minyak atau mentega cair.Kaedah membuatnya adalah bahan-bahan cecair dimasukkan ke dalam bahan-bahan kering.Kemudian digaul rata perlahan-lahan.Jangan overmix kerana gluten dalam tepung akan terbina secara berlebihan dan menyebabkan mufin keras.

Ciri-ciri cake-like muffin
Mufin jenis ini mengandungi mentega dan gula yang lebih banyak.Mentega dan gula diputar hingga berkerim iaitu menggunakan kaedah creaming method, sama seperti membuat kek mentega. Kemudian barulah bahan-bahan lain dimasukkan satu persatu. Tekstur dalaman mufin jenis ini lebih lembut dan gebu seperti kek.

Tetapi anda jangan risau jika mufin anda tidak menjadi. Sekarang ada cara mudah membuat mufin yang enak. Baru-baru ini saya ada menbeli sepeket muffin mix dari kedai menjual bahan kek.Saya hanya ikut resipi yang diberikan pada peket muffin mix itu. Saya campurkan dengan telur, air dan minyak.Kemudian putar dengan hand-mixer selama 3 minit.Nah, ia siap untuk dibakar.Hasilnya, alhamdulillah.Ia naik dengan cantik dan sedap pula rasanya. Saya taburkan dengan cip coklat diatasnya sebelum dibakar. Bertambah bercoklat mufin ni jadinya. Satu peket 500 gm boleh dapat dalam 15 biji mufin bersaiz besar.Jika guna saiz kecil tentu dapat lebih banyak lagi.Anda tidak perlu campurkan serbuk penaik atau soda kerana ia telah dimasukkan dalam muffin mix ini.


Mufin menggunakan tepung Muffin Mix.

Comments (1)
Anika Jenis Kek Cawan
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category: mufin dan kek cawan





Anda boleh menghasilkan pelbagai jenis kek cawan mengikut kreativiti anda. Ada kek cawan yang ditaburkan cip coklat dan ada juga yang dihiasi dengan krim mentega dan sugarpaste/fondan. Pendekata, pelbagai jenis rupa , warna dan rasa kek cawan boleh anda hasilkan.


KEK CAWAN OREN
Bahan-bahan :
250 gm mentega
180 gm gula kastor
230 gm tepung kek
2 sudu teh serbuk penaik
4 biji telur A
1 sudu besar emulco oren
sedikit cip coklat, untuk hiasan
sedikit pewarna oren
30 gm air susu

Cara Membuatnya :
1. Putar mentega dan gula hingga berkerim.
2. Masukkan telur satu persatu diikuti emulco oren dan pewarna oren. Putar sebati.
3. Masukkan tepung dan serbuk penaik.Gaul sebati. Campurkan air susu.
4. Sudukan ke dalam cawan kertas dan taburkan cip coklat.

Comments (0)
Apa Itu Kek Cawan
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category: mufin dan kek cawan

Adunan dimasukkan guna beg piping


Kek cawan yang telah masak


Kek cawan yang telah dihias


Setelah kita mengenali mufin,kita tengok pula apa dia kek cawan. Secara ringkasnya, kek cawan adalah kek kecil yang diisi dalam cawan kertas dan dihias atasnya dengan pelbagai kerim untuk menambah keindahan penampilannya. Ini berbeza dengan mufin yang permukaannya membonjol bulat dan tidak berhias. Sebab mengapa ia tidak dihiasi dengan kerim ialah kerana permukaannya yang tidak rata menyukarkan ia dihias. Kek cawan boleh dibuat dengan menggunakan kek dasar seperti kek mentega atau kek span. Bagaimanapun, untuk rupabentuk yang lebih kukuh, lebih baik menggunakan kek mentega. Jika menggunakan kek span, ia akan nampak cekung di tengahnya kerana ia jenis kek yang lembut. Anda boleh mempelbagaikan perisa kek mentega tersebut seperti perisa vanila, oren, kopi, strawberi dan sebagainya mengikut citarasa anda.

Jika anda sudah pandai membuat kek mentega adalah tidak sukar untuk membuat kek cawan.Caranya sama dengan membuat kek mentega tetapi anda cuma perlu sediakan cawan kertas yang bersesuaian saiznya dan acuan tin mufin berlubang 8 atau 12. Setelah dibancuh, sudukan ke dalam cawan kertas atau isikan dalam beg piping dan picitkan ke dalam cawan kertas tersebut.Jangan disi terlalu penuh, cukup 3/4 penuh saja. Panaskan ketuhar ke suhu 180 darjah celcius selama 15 minit dan masukkan kek cawan anda. Masa membakar kek cawan adalah lebih kurang 20 minit. Untuk memastikan kek telah masak, cucukkan lidi ditengahnya. Jika sudah masak, keluarkan dan sejukkan. Pastikan kek telah sejuk, barulah dihias dengan krim yang anda sukai. Kek cawan tidak membonjol tinggi seperti mufin.Ia hanya naik sedikit di bahagian tengah dan akan surut apabila sejuk. Permukaan yang rata ini memudahkan kita menyapunya dengan krim mentega dan lain-lain.

Menghias kek cawan
Untuk menghias kek cawan kita boleh gunakan krim mentega, ganache coklat, royal aising, krim segar ataupun fondant mengikut kepandaian dan kebolehan anda. Jika ada tidak mahir menghias, buatlah yang ringkas-ringkas saja. Umpamanya menggunakan jem buah-buahan. Sapukan jem nipis di permukaan kek dan taburkan dengan manik-manik gula. Anda juga boleh gunakan krim mentega , sapukan di permukaannya dan taburkan kekacang, manik-manik gula dan sebagainya. Untuk menghias corak-corak tertentu, gunakan beg piping dan nozzle yang sesuai. Jika anda ada asas menghias kek, lagi mudah tugas anda untuk menghias. Anda boleh menghasilkan beranika macam rekaan yang cantik dan menarik. Hiasan kek cawan dari fondant lebih menarik dan ekslusif terutamanya untuk hantaran atau diberi sebagai hadiah kepada tetamu di majlis perkahwinan. Untuk membuat design sebegini, anda perlu ada asas menghias dengan fondant.

Kek cawan menjadi pilihan untuk dihidangkan di majlis harijadi, majlis korporat,pertunangan dan perkahwinan kerana lebih fleksibel dan mudah dibahagikan. Tidak perlu memotong kek yang besar dan menyediakan piring-piring yang banyak untuk menghidang. Ia boleh disusun di atas bekas bertingkat atau dihidangkan dalam pinggan yang besar. Untuk dijadikan cenderahati kepada tetamu, boleh masukkan kek cawan itu dalam bekas-bekas plastik yang kecil dan penutupnya membonjol bulat supaya tidak merosakkan hiasan atas kek cawan itu. Bekas ini boleh dibeli di kedai-kedai bahan kek atau kedai-kedai bahan plastik. Pendekata, kek cawan menjadi trend masakini kerana keunikan hiasannya dan penggunaannya yang mudah.
Comments (2)
Apa Itu Mufin?
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category: mufin dan kek cawan



Mufin coklat yang diisi dalam cawan kertas tinggi
Secara umumnya memang mufin dan kek cawan nampak seakan-akan sama kerana diisi dalam cawan-cawan kertas yang kecil . Kerana saiznya yang kecil, ia begitu comel jika dihidangkan di dalam pinggan apatah lagi jika dihiasi dengan pelbagai aising yang memikat selera. Mufin diklasifikasikan sebagai quick bread -quickly made and quickly eaten. Ia selalu dihidangkan untuk sarapan pagi atau untuk minum petang. Membuat mufin adalah ringkas sekali, cuma ikuti dua kaedah membuatnya iaitu kaedah mufin (muffin method) dan kaedah kek (cake-like method) .Manakala kek cawan pula adalah kek-kek kecil yang diperbuat dari adunan kek mentega, kek span atau lain-lain kek yang bersesuaian. Ini bermakna untuk membuat kek cawan, boleh menggunakan pelbagai jenis adunan kek.Tetapi kebiasaannya, kek cawan diperbuat dari adunan kek mentega seperti kek vanila, kek oren dan sebagainya. Perbezaan yang nyata antara mufin dan kek cawan ialah dari segi rupabentuknya. Mufin sering menggunakan acuan lebih tinggi dan puncaknya bulat dan menonjol dan kadangkala merekah di permukaannya. Itu sebabnya mufin tidak dihias di bahagian atasnya .Manakala kek cawan lebih rata permukaannya dan memudahkan ia dihiasi dengan pelbagai aising.

Mufin biasanya dibakar dalam tin mufin yang berlubang lapan atau 12. Anda boleh membeli tin ini di kedai-kedai bahan kek. Anda boleh menuangkan terus adunan mufin dalam tin mufin tetapi acuan hendaklah digriskan dahulu agar mudah dikeluarkan. Tetapi untuk nampak lebih cantik, gunakan cawan kertas samada yang kecil atau yang besar. Jika anda memilih cawan kertas tebal yang tinggi, anda tidak perlu menggunakan tin mufin.Susunkan ia terus atas dulang pembakar yang bersesuaian.

Jenis-Jenis Mufin
Terdapat dua jenis mufin iaitu mufin seakan roti (bread-like mufin) dan mufin seakan kek (cake-like muffin). Kedua-duanya mempunyai kaedah membancuh yang berlainan. Bagi mufin seakan roti, kandungan lemak dan gulanya adalah kurang dan isi dalamnya agak padat dan kasar seperti roti. Lemak yang digunakan adalah dalam bentuk cecair seperti minyak masak, minyak jagung ataupun mentega cair. Mufin ini rasanya kurang manis,tidak berminyak dan cepat keras jika disimpan lebih satu hari. Oleh itu mufin jenis ini enak dimakan semasa masih hangat dan tidak tahan disimpan lama.

Mufin yang mempunyai kandungan gula dan mentega yang tinggi lebih menyerupai kek mentega. Gula dan mentega diputar hingga kembang dan berkerim, kemudian barulah dimasukkan telur dan bahan-bahan lain. Tekstur kek lebih lembut dan halus seperti kek mentega . Tidak hairanlah jika di kedai bakeri dan hotel-hotel, mereka lebih gemar menjual mufin jenis kek berbanding mufin seakan roti.

Kaedah Membancuh Mufin
Disebabkan terdapat 2 jenis mufin maka terdapat pula dua kaedah membancuhnya. Kedah membancuh yang betul dapat menghasilkan mufin yang lembut, puncak yang bulat dan cantik bentuknya.
1. Membancuh Kaedah Mufin (Muffin Method)
Kaedah ini digunakan untuk membancuh mufin seakan roti (bread-like muffin).Hanya sediakan dua mangkuk. Satu mangkuk untuk mencampurkan bahan-bahan kering dan satu mangkuk lagi untuk bahan-bahan basah. Untuk hasil yang lebih baik, bahan-bahan basah dituangkan dalam bahan kering dan gaul dengan sudu atau garfu perlahan-lahan hingga setakad basah saja.Adunan masih kelihatan berketul. Jangan digaul dengan kasar atau lama kerana glutin dalam tepung akan terbentuk dan menyebabkan mufin liat dan keras. Adunan mufin ini adalah pekat.

2. Membancuh Kaedah Kek (Cake-like Method)
Kaedah ini digunakan untuk membancuh mufin seakan kek. Ia mempunyai kaedah yang sama seperti membuat kek mentega dimana mentega dan gula diputar hingga kembang dan berkerim. Kandungan gula dan mentega yang tinggi dalam mufin jenis ini menjadikan ia lembut, gebu dan isi dalam lebih halus berbanding mufin seakan roti. Selepas mentega dan gula dikrimkan,masukkan telur, tepung dan susu. Dalam mufin jenis ini penggunaan air susu lebih banyak berbanding kek mentega biasa. Adunan yang telah dibancuh hendaklah licin dan lembut.

Cara Penyimpanan

Untuk mufin seakan roti, ia hendaklah dimakan segera kerana jika disimpan lama ia jadi keras dan sudah tidak enak dimakan. Mufin seakan kek lebih tahan lama sehingga 2-3 hari jika disimpan dalam bekas kedap udara atau dibungkus dalam plastik.
Comments (2)
Mufin Koko Cheese
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category: mufin dan kek cawan

Sejak kebelakangan ini saya sebuklah sikit jadi tak sempatlah nak posting artikel baru atau cuba resipi baru.Kesian pula pada pengunjung, asyik tengok benda yang sama aje. Jadi sayapun ronda-rondalah website yang lain dan terpikat dengan dua resipi ni iaitu Kuih Bakar Kak Saba dan Mufin Koko Cheese. Resipi ini saya petik dari http://www.resipi.net/ .Kuih Bakar saya selalu panggil bingka atau orang Perak panggil bengkang. Saya selalu juga buat kuih bakar ni, sedap untuk minum petang. Resipinya pula ringkas dan senang membuatnya. Jadi anda bolehlah cuba resipi-resipi ini siap dengan gambar sekali. Jangan pulak ada yang hantar mesej, marah-marah kenapa masukkan resipi orang lain dalam blog sendiri. Be open minded, blog adalah satu medium yang anda boleh masukkan apa saja , samada resipi / artikel/gambar milik sendiri atau dipetik dari sumber-sumber yang lain asalkan bagi kredit pada tuanpunya asal. Sebab dalam internet tak ada copyright.Semua orang boleh copy and paste .Jangan pulak resipi/artikel orang lain mengaku sendiri punya.Itu yang salah. Jadi apa saja resipi atau artikel yang terdapat dalam blog ini adalah koleksi saya dan dikongsikan bersama anda semua.


KOKO CHEESE MUFFIN
Sumber : Ringo – http://myresipi.com/resipi.net

Bahan-bahan :( 10 biji )

140 gm choco chip
100 gm cream cheese
80 gm butter
2 biji telur size B
60 gm gula
100 gm tepung gandum
2 sudu teh serbuk penaik

Cara-cara membuatnya :
1. Panaskan oven ke 180 darjah celcius.
2. Potong dadu 1cm cream cheese dan butter. Cairkan bersama choco chip dengan kaedah double-boiled. Bila dah cair, angkat dari api, masukkan telur dan kacau dengan whisk. (cream cheese tinggal ketul2 kecil putih pun tak apa)
3. Tambah gula dan kacau lagi.
4. Ayak tepung bersama baking powder kedalam adunan dan kacau dengan spatula.
5. Masukkan kedalam bekas muffin 70% penuh dan bakar selama 20 minit.


Comments (1)
Membuat Kek Cawan
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category: mufin dan kek cawan




>>Bermacam design boleh dihasilkan
Semalam Kak Ani buatkan 100 biji kek cawan untuk seorang kawan. Biasanya memang Kak Ani tak ambil order tetapi kesian pulak dengan kawan tu, maka dibuatkanlah jugak. Beliau membuat majlis harijadi untuk anaknya, maka kek cawan tu nak diberikan pada kanak-kanak yang datang.Tak payahlah nak potong-potong kek lagi. Seronok juga buat kek cawan ni ya.macam-macam design boleh buat bergantung kepada kreativiti masing-masing.
Comments (1)
Mufin Epal Kayumanis
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category: mufin dan kek cawan


Semalam saja akak cuba resipi Mufin Epal Kayumanis.Ada dua biji epal merah yang tak dimakan jadi akak cubalah mufin ini yang menggunakan muffin-method. Rasanya ok tapi teksturnya agak kasar dan kenyal sikit seperti roti. Ini adalah ciri-ciri yang biasa bagi mufin yang gunakan muffin-method kerana ia lebih bread-like tidak seperti mufin yang menggunakan cake-like method. Resipi ini boleh mendapat 12 biji mufin bersaiz sederhana.

Bahan-bahan :
200 gm tepung gandum
150 gm gula kastor
1/2 sudu teh garam
2 sudu teh serbuk penaik
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
80 gm minyak masak
1 biji telur A
100 ml susu segar/uht
2 biji epal merah,buang kulit dan potong dadu
12 keping cawan kertas

Cara Membuatnya :
1. Panaskan ketuhar kepada 200 darjah celcius selama 15 minit.
2. Satukan minyak, susu, gula, garam dan telur.Kacau dengan pemukul telur hingga gula larut.
3. Tepung gandum, serbuk penaik dan serbuk kayu manis di ayak ke dalam sebuah mangkuk adunan. Masukkan epal cincang dan gaul rata.
4. Tuangkan adunan (2) ke dalam tepung dan kacau hingga basah.Jangan overmix.
5. Susun cawan kertas dalam tin mufin berlubang 12.
6. Sudukan adunan ke dalam cawan kertas sehingga hampir penuh.
7. Bakar selama 25 hingga masak.

Tips:
Mufin dibakar dalam suhu tinggi supaya boleh membentuk puncak tinggi (high doom).Adunan jangan dikacau lama (overmix) supaya gluten dalam tepung tidak terbentuk yang menyebabkan kek keras.Ia masih kelihatan berketul.
Comments (2)
Muffin Blueberi
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category: mufin dan kek cawan

Muffin Blueberi ini pula adalah yang menggunakan kaedah Cake-Like Method. Teksturnya lembut seperti kek biasa. Perbezaannya dengan kek mentega biasa ialah kurang menggunakan mentega dan banyak menggunakan cecair iaitu susu. Resipi ini dipetik dari http://www.allrecipes.com/ tetapi ada sedikit ubahsuai dari resipi asal.

Bahan-bahan :
125 gm mentega
150 gm gula halus
2 biji telur
250 gm tepung kek/tepung serbaguna
1 sudu teh serbuk penaik
secubit garam
70 gm susu segar/uht
1/2 cawan inti blueberi
1 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya :
1. Pukul mentega dan gula hingga putih dan gebu.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sebati.Masuk esen vanila.
3. Ayak tepung, serbuk penaik dan garam,masukkan ke dalam adunan mentega berselang-seli dengan susu sambil digaul rata.
4. Sudukan dalam cawan kertas. Isikan 1/2 cawan saja.Letakkan inti blueberi atasnya.
5. Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 25 minit hingga masak.
Comments (0)
Perfect Banana Muffin
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category: mufin dan kek cawan

Setelah memahami apa dia muffin dan dua kaedah membuatnya iaitu Muffin Method dan Cake-Like Method, saya sertakan pula resipi Perfect Banana Muffin yang dipetik dari http://www.preparedpantry.com/ . Mereka telahpun menguji resipi ini dan anda bolehlah mencubanya.Bahan-bahannyapun mudah didapati. Kaedah yang digunakan untuk resipi ini ialah Muffin Method. Anda boleh dapat banyak lagi resipi mufin di dalam laman-laman web yang lain.

The keys for success with this recipe are:
Use the ripest bananas that you can find. Ripe bananas have much more flavor.
Adjust the flour if you have to. Because bananas differ in their moistness as they ripen, you may have to add a couple tablespoons of flour. The batter should be half way between cake batter and cookie dough for drop cookies. It should be stiff enough that it can mound in your scoop.
Fill the muffin tins almost to the top. It takes a lot of batter to build a dome. If you fill the tins only 2/3’s full, you’ll have batter left over and smaller muffins. This recipe is designed for 12 standard muffins.
Start out with a hot oven. Preheat the oven to 400 degrees and then reduce the temperature as directed. The initial hot oven creates a burst of steam that helps lift the muffins.
Check the cooking time. Because you turn the temperature down, times are only an estimate and reflect the time required in our oven. Other ovens may retain heat as ours does.

The Perfect Banana Muffin Recipe
Ingredients :
2 1/4 cups all-purpose flour
1 tablespoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
2 1/4 cups ripe mashed banana
1/2 cup granulated sugar
1/2 cup sour cream /yogurt plain
1/4 cup vegetable oil
3 large egg yolks
1 teaspoon vanilla extract
1 cup pecan or walnut pieces
Methods:
1. Preheat the oven to 400 degrees (200 degrees celcius)
2. Mix the flour, baking powder, baking soda, and salt together in a large bowl.
3. In another bowl, mix the mashed banana, sugar, sour cream, vegetable oil, egg yolks, and vanilla together.
4. Add wet ingredients to the dry and stir just until the ingredients are mixed well. Fold in the nuts.
5. Fill the well-greased tins nearly full. Use all the batter for twelve standard muffins. Sprinkle on the optional streusel topping.
6.Bake for 8 minutes at 400 degrees. Reduce the temperature to 350 degrees and bake for another 8 to 10 minutes or until done. Let sit for five minutes and remove the muffins from the pan to a rack to cool.
Streusel Topping (optional)
1/3 cup walnut or pecan pieces
1/3 cup brown sugar
2 tablespoons all-purpose flour
1/2 teaspoon cinnamon
2 tablespoons butter, melted
To make the streusel topping, combine all the ingredients and stir until well combined and crumbly. Sprinkle over the muffins before baking.
Comments (0)
Menghias Kek Cawan
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category: mufin dan kek cawan




Gambar : NCC Indonesia

Kak Ani memang teruja bila tengok design pada kek cawan yang bermacam-macam jenis. Bila buka blog kawan-kawan,mereka begitu kreatif menghasilkan design yang cantik-cantik belaka. Tentu kanak-kanak paling seronok apabila dihadiahkan dengan kek cawan yang menarik ini. Apapun, membuat kek cawan atau mufin paling mudah kerana tidak perlu memotong kek yang besar. Ia khas untuk setiap individu. Untuk menghias kek cawan pula, kita boleh gunakan aising krim mentega, coklat ganache, krim putar , fondant dan lain-lain. Terpulang kepada kreativiti anda untuk menghasilkan rekaan atau design yang dikehendaki.
Comments (1)
Kek Cawan Coklat Pekat
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category: mufin dan kek cawan

Sumber : internet

Bahan-bahan :
200 gm coklat masakan
340 gm mentega
445 gm gula kastor
8 biji telur
180 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko
7 gm serbuk penaik
1/4 sudu teh garam

Cara Membuatnya :
1. Cincang coklat kecil-kecil dan masukkan ke dalam periuk bersama mentega.Panaskan secara double-boiler hingga semuanya cair.
2. Angkat dari api dan masukkan gula. Kacau sebati dan biarkan sejuk selama 15 minit.
3. Putar campuran coklat tadi dengan mixer kelajuan sederhana selama 3 minit.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar lagi.
5. Ayak tepung, serbuk koko,serbuk penaik dan garam. Masukkan sedikit-sedikit ke dalam adunan tadi dan kacau hingga rata.
6. Sudukan ke dalam cawan kertas sehingga 2/3 penuh. Bakar 25 minit hingga masak.

Nota : Resipi ini boleh mendapat 25 biji kek.
Comments (2)
Mufin Pisang Cip Coklat
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category: mufin dan kek cawan

Sumber : Allrecipes.com
Gambar: Resipi.net

Bahan-bahan :
1 3/4 cawan tepung gandum
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda
1 biji telur
1/2 cawan minyak masak
1/2 cawan yogurt perisa asli
1 cawan pisang, dilecek
3/4 cawan cip coklat
1 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya :
1. Dalam sebuah mangkuk adunan, satukan tepung gandum, gula, serbuk penaik dan soda.
2. Dalam mangkuk yang lain, satukan telur, minyak, yogurt dan esen vanila. Gaul rata.
3. Tuangkan adunan cecair (2) ke dalam adunan (1). Gaul dengan senduk hingga rata.Jangan overmix.
4. Masukkan pisang dan cip coklat. Gaul lagi sebentar saja.
5. Sediakan tin muffin.Susun mangkuk kertas dalamnya.
6. Sudukan 2/3 penuh. Bakar 25 minit hingga masak. Uji dengan lidi jika sudah masak.
Comments (0)
Mufin Pisang
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category: mufin dan kek cawan

Bahan-bahan :
(A)
4 biji telur
120 gm gula kastor
10 gm ovalette
(B)
150 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 1/2 sudu teh serbuk penaik
180 gm pisang emas atau berangan, dilecek hancur
2 sudu teh esen pisang
135 gm minyak masak
sedikit garam

Cara Membuatnya :
1. Satukan bahan A dan pukul pada kelajuan tinggi hingga adunan kembang dan gebu.
2. Masukkan pisang lecek, garam dan esen pisang.Gaul dengan senduk hingga sebati.
3. Ayak tepung gandum,serbuk penaik dan soda. Masukkan sedikit demi sedikit dalam adunan diatas dan gaul hingga sebati.
4. Masukkan minyak sedikit-sedikit dan gaul rata. Sediakan cawan mufin.
5. Isikan adunan 3/4 penuh. Bakar pada suhu 190 darjah celcius selama 25 minit hingga masak.
Comments (1)
Kek Cawan Coklat Kukus
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category: mufin dan kek cawan


Bahan-bahan :
(A)
150 gm minyak masak/jagung
180 gm susu cair
200 gm gula kastor
220 gm susu krimer manis
1 sudu teh emulco coklat

(B)
50 gm serbuk koko
90 gm tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh serbuk penaik
(C)
3 biji telur, dipukul dengan garfu hingga sebati

Cara Membuatnya :
1. Satukan bahan-bahan A dalam sebuah periuk. Kacau atas api perlahan hingga gula hancur. Jangan sampai mendidih.Angkat dari api dan biarkan suam.
2. Masukkan telur yang telah dipukul tadi dan kacau rata.
3. Ayakkan bahan B dan masukkan ke dalam adunan A. Pukul dengan hand-mixer hingga adunan menjadi licin.
4. Rehatkan adunan 20 minit. Tuangkan ke dalam cawan-cawan kecil atau bekas aluminium dan kukus selama 20 minit hingga masak.
Comments (4)
Shooting untuk Majalah Keluarga
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category: mufin dan kek cawan
Semalam akak ada shooting dengan Majalah Keluarga. Akak buat 5 resipi kek untuk kanak-kanak. Resipinya Mufin Cip Coklat,Kek Mentega Belang, Kek Jejari Coklat, Kek Coklat Ganache dan Kek Badut. Nak tunggu bulan April baru keluar majalah,lama lagi. Jadi akak keluarkanlah dulu gambarnya dalam blog akak.Tapi gambar akak taklah secantik gambar dia orang .

Mufin Cip Coklat

Bahan-bahan :

200 gm mentega
200 gm gula kastor
250 gm tepung gandum
2 sudu teh serbuk penaik
40 gm serbuk koko
100 gm susu segar
4 biji telur
150 gm cip coklat
sedikit emulco coklat
sedikit garam

Cara Membuatnya :

1. Pukul mentega, gula , emulco coklat dan garam hingga gebu dan putih.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sebati.
3. Ayak tepung,serbuk penaik dan serbuk koko.
4. Masukkan ke dalam adunan mentega berselang-seli dengan susu.Gaul sebati adunan tersebut.
5. Ambil 1/2 cip coklat dan masukkan dalam adunan.Gaul rata.
6. Susun cawan kertas dalam tin mufin. Sudukan adunan dan isikan 3/4 penuh.
7. Taburkan lebihan cip coklat atasnya.
8. Bakar pada suhu 190 darjah celcius selama 25 minit hingga masak.

Nota : Boleh juga gunakan cawan mufin yang tinggi. Jika buat cupcake, boleh hiaskan atasnya mengikut kreativiti anda.
Comments (0)
Menghias Kek Cawan
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category: mufin dan kek cawan



>>> Gambar atas menunjukkan kek yang belum berhias dan gambar berikutnya menunjukkan kek cawan yang telah dihias.

Kek cawan boleh dihias dengan pelbagai cara dan pelbagai aising. Cara menghias yang mudah adalah dengan menggunakan jem atau mentega kacang bercoklat . Anda hanya perlu sapukan jem atau mentega kacang dan taburkan manik-manik gula, beberas coklat, kekacang dan lain-lain. Untuk menampakkan ia lebih menarik, anda boleh gunakan aising krim mentega atau aising coklat. Jika untuk makan sendiri,hiasannya adalah ringkas tetapi jika untuk jualan, perlulah cantik dan menarik.
Comments (0)
Kek Cawan Bersusu
Author: HAJAH NORAINI BT HJ. ZAKARIA // Category: mufin dan kek cawan
Bahan-bahan :

250 gm mentega, dilembutkan
250 gm gula kastor
3 biji telur A
330 gm tepung kek
1 sudu besar serbuk penaik
150 ml susu segar/uht
sedikit garam
1 sudu teh esen vanila

Cara Membuatnya :

1. Sediakan tin pembakar mufin.Lapikkan cawan kertas.
2. Pukul mentega, gula, garam dan esen vanila hingga gebu dan putih.
3. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sebati.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit berselang-seli dengan air susu.Gaul sebati.
5. Sudukan ke dalam cawan kertas dan bakar selama 20 minit hingga masak pada suhu 190 darjah celcius.
6. Setelah kek sejuk,bolehlah dihias dengan aising.

Saturday, 16 April 2011

Kek Baru

Pagi minggu ni, pagi-pagi lagi Kak Rose dah buat 4 biji kek, 2 kek krim keju dan 2 biji lagi kek yang baru nak diperkenalkan...




Inilah dia Kek Prune yang rasanya masam-masam manis...





dan nantikan juga kemunculan kek perlukan kesabaran, yang nak buatnya selapis...selapis...
Kek Permaidani...
Tada...



dan bila pagi dah sibuk dengan kek akhirnya makan tengahari Kak Rose hanya sajikan
Nasi Lemak... sedap juga kalau sekali sekala makan nasi lemak waktu tengahari. Jemput makan....

Tuesday, 15 March 2011

ROTI LAGI...

Setelah berminggu breadmaker Kak Rose didiamkan, Hari Isnin, Kak Rose mula buat Ban Manis berinti chocolate moist (ambil dari topping kek coklat moist yang lebih-lebih tu..) dan inilah hasilnya..

kemudian Kak Rose balutkan dengan plastik, macam kat kedai pulak..

Hari Selasa breadmaker terus tak rehat, Kak Rose suruh uli pula Roti Goreng berinti sambal ikan bilis (lebihan lauk makan malam..)dan inilah hasilnya...

Stop sekejap buat roti. Takut pula nanti badan Kak Rose kembang macam roti...

Friday, 11 March 2011

PERKONGSIAN ILMU

Tips for Cheesecakes
Baking Tips For Cheesecakes:
What is a Cheesecake?

CHEESECAKE

Though a cheesecake can be savory (and served with crackers as an appetizer), most of us think of the term as describing a luscious, rich dessert. The texture of any cheesecake can vary greatly--from light and airy to dense and rich to smooth and creamy. All cheesecakes begin with cheese--usually cream cheese, ricotta cheese, cottage cheese or sometimes Swiss or cheddar cheese. A cheesecake may or may not have a crust, which can be a light dusting of bread crumbs, a cookie crust or a pastry crust. The filling is made by creaming the cheese and mixing it with eggs, sugar (for desserts) and other flavorings. The mixture is then poured into a special springform pan and baked. After baking, the cheesecake is thoroughly chilled and generally topped by sour cream, whipped cream, fruit or some other embellishment.

Copyright (c) 1995 by Barron's Educational Series, from The New Food Lover's Companion, Second Edition, by Sharon Tyler Herbst
What Is Cream Cheese?

Cream Cheese

Thanks to American ingenuity, cream cheese--the most popular ingredient for cheesecake--was developed in 1872. The appellation comes from the smooth, creamy texture of this mildly tangy, spreadable cheese. The soft, unripened cheese is made from cow's milk and by law must contain at least 33 percent milk fat and not more than 55 percent moisture. Gum arabic is added to some cream cheese to increase firmness and shelf life. American neufchΓ’tel cheese is slightly lower in calories because of a lower milk fat content (about 23 percent). It also contains slightly more moisture. Light or lowfat cream cheese has about half the calories as the regular style and nonfat cream cheese has zero fat grams. The easily spreadable whipped cream cheese has been made soft and fluffy by air being whipped into it. It has fewer calories per serving than regular cream cheese only because there's less volume per serving. Cream cheese is sometimes sold mixed with other ingredients such as herbs, spices or fruit. Refrigerate cream cheese, tightly wrapped, and use within a week after opening. If any mold develops on the surface, discard the cream cheese.

From The New Food Lover's Companion, Second Edition, by Sharon Tyler Herbst

HOW TO SOFTEN CREAM CHEESE

Place completely unwrapped packages of cream cheese in microwavable bowl. Microwave on High 30 to 45 seconds or until slightly softened.

CHEESECAKE TIPS AND IDEAS

1) A springform pan (with removable side and bottom) is the most commonly used pan for making cheesecakes.

2) Avoid over-beating the batter. Over-beating incorporates additional air and tends to cause cracking on the surface of the cheesecake.

3) For even marbling and the best distribution of added ingredients, such as chocolate chips or nuts, do not over-soften or over-beat the cream cheese.

4) Avoid over-baking: Cheesecake baking times are not always exact, due to variations in ovens. The cheesecake will continue to bake after it is removed from the oven. The center of the cheesecake should be just slightly moist when it is ready to be removed.

5) Upon removal from the oven, loosen the cake from the edge of the pan by running the tip of a knife or narrow spatula between the top edge of the cake and the side of the pan. This allows the cake to pull away freely from the pan as it cools.

6) Cool the cheesecake on a wire rack away from drafts.

7) After a cheesecake has cooled completely, gently loosen the entire side of the cheesecake from the pan with the tip of a knife while slowly releasing the springform pan clamp. Carefully remove the side of the pan.

8) Baked cheesecakes freeze well. Cool them completely and wrap them securely in heavy-duty foil or plastic wrap, but do not freeze cheesecakes with garnishes or toppings.

More Cheesecake Success Hints:
PREVENTING SURFACE CRACKS

The most common complaint is cracking that develops through the middle of the cheesecake during or after baking.

To Prevent Surface Cracking:

Bake the cheesecake in a water bath to keep the oven moisture high and the heat gentle. (A water bath is using a larger pan containing water in which to place the smaller cheesecake baking pan.)

Don't overbake the cheesecake. When perfectly done, there will still be a two to three-inch wobbly spot in the middle of the cheesecake; the texture will smooth out as it cools.

Cheesecake will shrink as it cools. Generously greasing the sides of the baking pan before pouring in batter will allow the cake to pull away from the pan as it cools and shrinks instead of pulling apart from the middle.

Cheesecakes have a tendency to crack, but they don't have to. This favorite American dessert can have a cracked surface for a number of reasons. One cause is air trapped inside the batter - a result of over-mixing. Once in the oven, the air bubble expands and wants to escape from the cake. As it finds its way out of the top of the cake, it creates a crack or crevice in the cake's surface. Another cause of a cracked surface is a drastic temperature change.

How to avoid cracks then? Be sure to mix your cheesecake batter well, eliminating all possible lumps in the cream cheese BEFORE you add the eggs. It is the eggs that will hold air in the batter, so add them last, and mix as little as possible once they are in the mix.

Also, be sure to cook your cheesecake gently. Use a water bath - wrap the bottom of your springform pan in aluminum foil and place it in a larger pan with water in it, just halfway up the outside of the springform pan. This will allow the cheesecake to cook more slowly and evenly.

Finally, cook your cheesecake slowly - at 325ΒΊ F. After about 45 minutes, turn your oven off and leave the cheesecake inside the turned off oven for another hour. Cool at room temperature with a plate or cookie sheet inverted over the cheesecake to slow the cooling. Only then can you refrigerate the cake, which you will need to do for another 6 hours at least.

If after all this, you still have a crack, make a topping or a sauce for your cheesecake, and tell all your guests that you intentionally made a special crack in the top of the cake to hold more sauce!
***VERY IMPORTANT TIPS ON PREVENTING CRACKING***

Cheesecakes with cornstarch or flour added to the batter do not crack as easily from overbaking. The starch molecules will actually get in between the egg proteins preventing them from over-coagulating. No over-coagulating, no cracks!! Some bakers add extra insurance to a cheesecake recipe that doesn't contain cornstarch or flour, by simply adding 1 tablespoon to1/4 cup of cornstarch to the batter with the sugar.

With today's trend to produce larger and higher cheesecakes and to bake them without the benefit of a waterbath, they tend to overbake at the edge before the center of the cake has reached the temperature necessary to set (coagulate) the eggs. Here, your cheesecake will tend to form deep cracks upon cooling.

Don't bake your cheesecake at too high a temperature (I recommend baking cheesecakes at 300-325 degrees F at the highest) The egg proteins will overcoagulate from too much heat which eventually shrink when cooled, causing cracking usually in its center or tiny cracks all over its top. If you heat it up to fast or cool it down too fast you're also going to get cracks.
Freezing Cheesecakes

Cheesecakes can be frozen. Careful wrapping is very important. To freeze, place a fully cooled cheesecake in the freezer, uncovered, for 1 hour. If it's in a springform pan, remove sides of pan and freeze with the pan bottom in place. After 1 hour, use a knife to separate the cheesecake from the pan bottom. Slide it onto a foil-wrapped piece of heavy cardboard. Wrap in plastic wrap, then carefully place it inside a large freezer bag or wrap it in heavy duty aluminum foil. Label and date. Freezing for more than a month is not recommended to retain the best quality.

For a cheesecake with topping, such as fruit, always freeze cheesecake WITHOUT the topping and add the topping before serving.

Always thaw a cheesecake overnight in the refrigerator. When partially thawed, transfer it from the cardboard bottom to a serving plate.
" Water Bath " For Baking Cheesecakes

A "water bath" is a method that will help keep your cheesecake from cracking while baking.
Instructions For Water Bath

First, take heavy aluminum foil, and wrap it around sides and bottom of your springform pan or cheesecake pan with removable bottom. This prevents leakage while baking your cheesecake.

Place your springform pan or cheesecake pan (filled with cheesecake batter and crust) into a larger deep baking pan* that it will fit into easily.

*Note: The larger pan should be at least 2-3 inches in depth.

Place in pre-heated oven. With a kettle filled with very hot water, pour water into the larger pan about halfway up, or approximately 1 1/2 to 2 inches.

Bake cheesecake as directed. When cheesecake is done, remove springform pan or cheesecake pan (if using) from "water bath" in oven. Carefully remove larger pan with water in it from oven. It will be very hot. Discard water when it has cooled.

Remove aluminim foil from sides and bottom of pan after your cheescake has cooled completely in the refrigerator.

When you are ready to release sides of springform pan, or remove cheesecake from a cheesecake pan with removable bottom (if using) and cheescake has cooled in refrigerator at least 4 hours or overnight; this is the best time to remove aluminum foil.

Wednesday, 9 February 2011

sejuta cinta marshanda

Sejuta Cinta

Sudah memang sudah

Perjalanan cinta berakhir sudah

Engkau pergi ‘tuk selamanya

‘tuk selamanya

Mungkin ini sudah suratan

Engkau dan diriku tak bisa bersama

Mungkin ini sudah suratan

Sudah suratan

Reff:

Jangan kau pergi untuk meninggalkan aku

Aku disini dengan sejuta cinta untukmu

Jangan kau pergi untuk melupakan aku

Aku menangis karena hidup tanpamu

Sudah memang sudah

Perjalanan cinta berakhir sudah

Engkau pergi ‘tuk selamanya

‘tuk selamanya

Back to Reff: 2x

Sudah memang sudah


Koleksi Marshanda yang lain.
Mp3 Download & Lirik Lagu Marshanda – Sejuta Cinta (OST Sejuta Cinta Marshanda)
Gambar Artis Indonesia

Wednesday, 2 February 2011

Breadmaker Cosway

Tadaaaaa....


ada yang senget, ada yang kembong, ada kecil. ada besar...ah! tak kisahlah. Sekarang nak salut gula ka, nak celup coklatke atau nak hias dengan manik atau kacang.....

Akhirnya...


salut dengan gula icing saja, itupun dah tinggal banyak ni nak bergambar. Anak, anak buah, ipar semuanya sempat rasa dua, tiga ketul...sedap!! kata mereka.
Alhamdulillah, sebenarnya ini resepi ke dua menggunakan breadmaker cosway selepas kali pertama Kak Rose cuma buat basic roti saja. Nampaknya memang mudah ada breadmaker ni, tak susah-susah sangat nak menguli doh, campak saja semua bahan dalam breadmaker,lepas 15 min dah jadi doh, rehatkan 30 min, terap acuan, rehatkan lagi 30 min then goreng!

Sunday, 23 January 2011

MAJLIS ANGKAT SUMPAH

Kak Rose tercari-cari.... mana satulah anak Kak Rose...

http://www.airforce.gov.my/2011/01/04/majlis-angkat-sumpah-perajurit-muda-siri-442011/

Monday, 3 January 2011

SELAMAT BELAJAR

Hari ini, sekolah dah dibuka semula setelah bercuti lebih sebulan yang lalu. Harapan Kak Rose kepada yang bernama pelajar tu, sentiasalah tingkatkan azam untuk berjaya dan menjadi pelajar yang cemerlang. Di sini Kak Rose titipkan kata-kata pakar motivasi untuk faedah semua...


35 PETUA PELAJAR CEMERLANG
Oleh Dato’ Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah

1. Menggunakan kedua-dua belah otak kanan & kiri. Ini dapat dilakukan dengan membuat aktiviti merangsang kedua-dua belah otak tersebut.
2. Merangsang kesemua deria dalam pembelajaran. Kajian menunjukkan bahawa:
o kita ingat 10 % apayang dibaca
o kita ingat 20% apa yang didengar
o kita ingat 50 % apa yang didengar & dilihat
o kita ingat 70% apa yang dicakapkan
o kita ingat 90% setelah dipraktikkan
3. Belajar secara aktif dengan pen/pensil ditangan.
4. Belajar 3 jam sehari atau 20 jam seminggu (tidak termasuk kerja rumah).
…Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas belajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya….
5. Belajar dalam persekitaran kondusif.
o pastikan cahaya adalah terang
o kurangkan gangguan bunyi
o tampal poster yang mengandungi slogan yang menaikkan semangat belajar
o tampal gambar-gambar yang menenangkan fikiran
o kerusi dan meja menghadap kiblat
o jangan lupa untuk senyum
6. Tidak ponteng kelas. Kalau tertinggal kelas, salin nota dari rakan.
7. Mengulang kaji menggunakan kaedah ‘output learning’ iaitu belajar untuk melatih otak menggunakan maklumat yang terkumpul. Ini dapat dilakukan dengan membaca buku/nota, ingat kembali, lakar/tulis, sebut apa yang difahami, dan jawab soalan.
8. Tahu teknik merangsang memori:
o memasukkan maklumat dalam memori (registration)
o menyimpan maklumat dalam sel memori (retention)
o mengingat kembali (recall)
o menggunakan maklumat untuk menjawab soalan atau kegunaan lain (application)
9. Sentiasa awal dan mendahului:
o persediaan awal akan memberikan permulaan yang baik dan memberi tanggapan yang positif pada guru.
o pelajar yang mendapat A pada ujian lazimnya akan dapat mengekalkan kejayaannya.
o belajar awal ketika tiada tekanan adalah tidak membosankan.
o untuk sentiasa awal dan mendahului, bacalah dahulu sekali atau 2 kali sebelum guru mengajar.
10. Berbuat baik dengan guru. Setiasa hormati dan sayangi guru.
11. Mempunyai teknik membaca yang betul:
o duduk dengan tegak & bernafas dengan betul
o memberikan tumpuan sepanuhnya
o menggunakan jari telunjuk untuk membaca
o menyesuaikan kelajuan membaca dengan kesukaran bahan bacaan
12. Sentiasa mengawasi pencuri waktu belajar iaitu angan-angan kosong, bertangguh & malas.
13. Membaca doa penerang hati setiap kali selepas sembahyang, sebelum mengulangkaji, dan sebelum menghadapi peperiksaan.
14. Tidak membuang masa dengan belajar ketika letih.
15. Mengadakan rehat sebentar setiap 20 minit mengulangkaji.
16. Belajar mengikut waktu yang sesuai dengan diri (study according to your biological clock). Bagaimanapun, perlu tahu waktu-waktu yang sesuai untuk belajar iaitu sebelum tidur, selepas bangun tidur, selepas mandi air panas, selepas baca al-quran/zikir selepas riadah dan selepas berdoa.
17. Mengulang kaji secepat mungkin. Ulang kaji ringkas selepas belajar (kita akan lupa 80% selepas belajar).
18. Mengulang kaji secara bersendirian atau berkumpulan.
19. Tahu mengulang kaji adalah aktiviti pembelajaran terpenting sebelum peperiksaan.
20. Mengulang kaji pelajaran berulang-ulang kali.
21. Mengulang kaji apabila mulai terlupa.
22. Tahu petua mengulang kaji
o cari tempat yang tenang dan serasi dengan jiwa kita
o siapkan semua ‘bekalan’ dengan sempurna
o duduk tegak dikerusi yang selesa
o baca doa penerang hati
o baca buku atau nota mengikut teknik membaca yang betul
o fikir dan ingat kembali isi utama
o catat/lakar
o semak semula ketepatan maklumat
o ulang sebut atau ceritakan pada orang lain
o buat rumusan
o jawab soalan
o tampal maklumat yang rumit di dinding
o baca doa tanda kesyukuran selepas belajar
23. Tahu memberi ganjaran kepada diri sendiri selepas beajar seperti membaca surat khabar, melawat rakan dan sebagainya.
24. Tahu petua-petua agar tidak lupa:
o jangan makan kepala ikan
o jangan makan organ dalaman
o jangan minum semasa makan
o jangan minum atau makan makanan yang tercemar oleh semut
o jangan melihat kemaluan
o jangan melihat buih
o jangan membaca nama pada batu nisan
o banyakkan makan makanan yang mengandungi soya seperti tempe, tauhu dan lain-lain
o banyakkan makan kismis, kurma dan madu
o banyakkan makan kekacang
o pakai minyak wangi ketika belajar atau menghadapi peperiksaan
o jangan makan sehingga terlalu kenyang
o jangan kencing berdiri
25. Tahu kemahiran mengingat:
o tampal nota-nota penting di dinding
o tukar perkataan, ayat atau definisi dalam bentuk gambar atau rajah
o gunakan kaedah akronim
o reka cerita atau ayat mengenai konsep yang perlu diingat
o pecahkan maklumat kepada kumpulan kecil
26. Cekap mengatur jadual belajar:
o mempunyai jadual belajar
o patuh kepada jadual
o buat jadual yang boleh diikuti
27. Tidak menangguh belajar pada saat akhir dan tidak menumpukan peperiksaan sebagai dorongan untuk belajar.
28. Cari maklumat mengenai subjek yang tidak diketahui. Sediakan perkara-perkara yang tidak diketahui dan dapatkan penyelesaian dari orang yang lebih arif.
29. Membina kepelbagaian dalam pembelajaran. Sebagai contoh, satu hari dipelbagaikan cara dan topik untuk belajar.
30. Menggunakan masa terluang untuk mengulang kaji atau mencuri masa.
31. Membawa nota ke mana-mana sahaja (kecuali ke tandas).
32. Pelbagaikan tempat belajar.
33. Menyedari guru-guru adalah sumber ilmu yang baik. Tanya guru apabila tidak faham
34. Menjadikan nota-nota menarik seperti membuat corak, menggariskan isi penting dan sebagainya.
35. Ciri-ciri pelajar cemerlang:
o taat kepada Allah
o mendirikan sembahyang
o menghormati kedua ibu bapa dan sentiasa mendoakan mereka
o hormati & sayangi guru
o bersungguh-sungguh dalam melakukan kerja untuk mencapai kecemerlangan.
o suka pada setiap mata pelajaran yang dipelajari
o membantu rakan yang memerlukan
o berdoa dan bersyukur kepada Allah
o sentiasa bertawakal
o mahir dalam setiap mata pelajaran
Kita juga perlu ingat pelajar yang cemerlang, adalah juga cemerlang pada akhlak dan tingkah lakunya dan seimbang dalam kehidupannya. Kecemerlangan pelajar bukan semata-mata dilihat pada nilai akademiknya sahaja. Semoga bermanfaat.